Arkeologi


Tjänster


Tjänsterna riktas främst till arkeologifirmor, länsstyrelser, museer, forskare, historiker, personer som utför naturvetenskapliga analyser av arkeologiskt material m.m.



  • Konservering av arkeologiska föremål


  • Åtgärdsförslag och kostnadsberäkningar för konservering


  • Fyndomhändertagande i arkeologiska fältsituationer


  • Kontaktperson mellan arkeologin och museet; vård av föremålen i gränslandet mellan utgrävning och fyndfördelning


  • Undervisning och föredrag, t.ex. om nedbrytningsfaktorer eller om hantering av föremål i fält


  • Efterforskningar, t.ex. bedömning av material och sökande efter ornamentik


  • Deltagande i arkeologiska undersökningar



Föremålsdoktor och mikroskoparkeolog


Föremål som har varit deponerade i jord eller vatten under lång tid har kunnat bevaras därför att miljön har varit tillräckligt gynnsam. När ett föremål grävs fram sker en radikal kemisk och fysisk förändring i dess miljö. Faktorer som syre och ljus, förändringar i fukthalt och pH-värde m.m. utsätter materialet för påfrestningar. Min uppgift som konservator är att se till att övergången blir så mild som möjligt och att föremålens tillstånd stabiliseras så att de kan bevaras, upplevas och beforskas. Ibland är föremålen i sådant skick att de inte går att tolka, så som kopparmyntet på bilden uppe till höger. Då gäller det att frilägga originalytan. Sådana åtgärder kan i princip beskrivas som en fortsatt arkeologisk utgrävning, fast under mikroskopet.


Jag har också kompetens att deltaga i arkeologiska undersökningar, och då förslagsvis med kombinationen amanuens och fältkonservator.



Begränsning: Större vattendränkta föremål


Föremål av vattendränkt organiskt material, t.ex. timmer från sjunkna skepp, knivskaft av trä från stadsgrävningar, korgar, läderskor m.m. behöver oftast frystorkas. Konservatorkonsult kan utföra frystorkning av mindre objekt, men har inte tillräcklig teknisk utrustning för att åta sig frystorkning av större föremål. I sådana ärenden kan jag utföra alla de åtgärder som föregår frystorkning, och därefter lämna över torkningen åt firmor som har lämpliga frystorkar.

En liten bjällra av kopparlegering tas upp i preparat (dvs. i sin jordkoka) och konserveras i fuktigt tillstånd direkt efter utgrävning

Arkeologisk utgrävning i stadsmiljö, 16-1700-talslager

Två kopparmynt från 1600-talet med likartad korrosionsgrad. T.v. ett oåtgärdat mynt,

t.h. ett mynt med framtagen originalyta

Konservering av ett förgyllt spänne från järnåldern

Forskning: Utveckling av effektiv konserverings-metod för en större samling likartade objekt

Konservering av arkeologisk textil