Konservator



Konservatorsutbildningen är ett akademiskt program på masternivå. Man specialiserar sig på olika föremålskategorier, t.ex. arkeologi, textil, måleri, möbler eller zoologi. Förvaltning och skötsel av kultur- eller naturhistoriska samlingar som helhet är också konservatorns område.


Goda redogörelser för yrket och det sammanhang som en konservator verkar i finns i länkarna nedan.



Nordiska Konservatorförbundet


http://www.nkf-s.se/konservering.html


"Konservering innebär i första hand att fördröja nedbrytningsprocesser i olika material för att bevara dess originaltillstånd och autenticitet så långt det är möjligt."

"Konservering är ett tvärvetenskapligt yrke som behandlar naturvetenskap, konsthistoria och materialkunskap.
"Konservatorn gör även etiska ställningstaganden rörande bevarandefrågor."


Wikipedia


https://sv.wikipedia.org/wiki/Konservator


"En konservator arbetar förebyggande eller praktiskt med att vårda och bevara kulturarv i form av arkeologiskt, historiskt eller modernt material. Konservatorn arbetar även med samlingsförvaltning."

"Yrket förutsätter ett gott handlag, materialkännedom, noggrannhet och en god inblick i kultur- och konsthistoria samt i naturvetenskapliga metoder." 



Riksantikvarieämbetet


https://www.raa.se/museer/samlingsforvaltning/bevara/konservering/


"Begreppet konservering omfattar förebyggande konservering och aktiv konservering."

"Förebyggande konservering syftar till att undvika skador på objekt som uppstår till följd av hantering, användning och miljöfaktorer. All förebyggande konservering sker runt objektet och inte direkt på det."

"Aktiva åtgärder utförs direkt på ett objekt. Exempel på aktiva konserveringsinsatser kan vara att laka ur skadliga salter ur keramiska material, avsyra pappersdokument, laga en reva i en målning eller att stabilisera korroderad metall."



Konservering av arkeologiskt material


https://www.raa.se/app/uploads/2017/08/Varia-2012_3.pdf